Veel organisaties hebben te maken met psychisch verzuim, gebrek aan loopbaanperspectief, werkdruk en disbalans werk-privé. In onze masterclass leer je hoe je als HR-professional bij dit soort vraagstukken uit jouw dagelijkse praktijk vanuit de positieve psychologie kunt werken aan gewenste uitkomsten voor de organisatie en de medewerkers, zoals meer werkbalans, optimaal functioneren, werkplezier, leren en ontwikkelen en betere zelfzorg.

GEANNULEERD

Tijdens deze scholing zullen we werken:

  1. op individueel/operationeel niveau met gesprekstechnieken, bijvoorbeeld in contactmomenten met medewerkers;
  2. op strategisch/beleidsniveau bekijken we samen hoe de inzichten uit de positieve psychologie in het personeelsbeleid kunnen passen;
  3. en op tactisch/organisatie niveau. Het is natuurlijk de uitdaging om de nieuwe verworven kennis te implementeren – rekening houdend met de soms weerbarstige praktijk.

Doel

Masterclass

De masterclass Positieve Psychologie laat HR-professionals het beste uit hun organisatie en diens medewerkers halen. De aangeboden inzichten en technieken zijn getest in de wetenschap en in de praktijk. Er is aandacht voor de theoretische onderbouwing, maar vooral ook voor het toepassen van verschillende positief-psychologische interventies. Als deelnemer leer je hoe je medewerkers en organisaties kan helpen om het werkplezier en floreren te vergroten, bij te dragen aan een goede werkbalans en gezonde zelfzorg. Vanuit de positieve psychologie is de focus daarbij op versterken van wat goed gaat.

Werkwijze

De scholing bestaat uit drie opleidingsdagen met elk een eigen thema. 

Lesdag 1: Werkbalans

Een veelgebruikt model om te kijken naar werkbalans is het Job Demands – Resources (JD-R) Model (o.a. Bakker & Schaufeli) dat ervan uitgaat dat werk altijd twee kanten heeft. Enerzijds zijn erbelastende aspecten, zogenaamde stressoren of taakeisen, die vragen om een inspanning en kostendus energie. Anderzijds heeft werk ook positieve aspecten, zogenaamde energiebronnen. Energiebronnen zijn motiverend, ze helpen je het werk goed te doen en maken dat je ervan leert en jeverder ontwikkelt. Daarvan wordt de 'batterij' weer opgeladen, voel je je gezond enenergiek en kun je goed presteren. 

Stressoren zijn energievreters en energiebronnenzijn energiegevers.

Lesdag 2: Werkplezier

Werkplezier heeft echte impact op werktevredenheid, gezondheid en presteren. Voor werkplezier zijn er tweebelangrijke onderdelen: positieve emoties en voldoening.

Lesdag 3: Zelfzorg

Deze lesdag gaat over zelfcompassie en zelfontplooiing als basis voor ontwikkeling. Hoe help je medewerkers om voor zichzelf te zorgen? En hoe kun je als HR-professional bijdragen aan een gezond werkklimaat in je organisatie? Je kunt medewerkers helpen door hun vaardigheden om met stress en tegenslag om te gaan te vergroten. De eigenschappen van psychologisch kapitaal (uit de eerste lesdag) dragen hier bijvoorbeeld aan bij. Als HR-professional kun je helpen om de organisatie zo in te richten, dat het psychologisch kapitaal wordt versterkt en aangeboord.

Daarnaast bestaat de opleiding uit:

  • Literatuurstudie (voorafgaand aan de workshop)
  • Kennisoverdracht van actuele wetenschappelijke inzichten
  • Vaardigheidstraining (oefenen met evidence-based interventies)
  • Ontwikkelen van de beroepshouding (reflectie op het eigen professionele handelen)

 

Studiebelasting

• Contacturen: drie lesdagen van 8 uur (inclusief pauzes).
Voorbereidingstijd: zelfstudie 4 uur per sessie inclusief e-learning.
Literatuurstudie: circa 8 pagina’s verplichte literatuur per lesdag.

Lesdagen

Vrijdag 15 oktober 2021
Vrijdag 26 november 2021
Vrijdag 14 januari 2022

Kosten incl btw

1.985,-  per deelnemer inclusief 3 lesdagen op locatie met verzorgde lunch

 

Startdatum
Einddatum
Locatie
Goes
Voor wie
HR professionals
Kosten
1.985,- per deelnemer inclusief 3 lesdagen op locatie met verzorgde lunch

Aanmeldformulier

Statusbericht

Het is niet meer mogelijk om aan te melden voor deze activiteit.

CAPTCHA